Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Підсумок роботи міжшкільного методичного об’єднання вчителів 1,2класів Острожецької сільської ради за 2023-2024н.р.

Дата: 11.06.2024 11:19
Кількість переглядів: 35

 

У період, коли освіта України набуває кардинальних змін, виникає необхідність в оновленні  методів та прийомів навчання, у залученні інноваційних методик до процесу формування в учнів предметних та життєвих компетентностей. Сучасному суспільству потрібні громадяни, які здатні приймати нестандартні рішення, творчо підходити до вирішення тієї чи іншої проблеми, самоконтролювати та самооцінювати результати своєї діяльності.

    Основним завданням учителя на нинішньому етапі розвитку нашого суспільства є забезпечення виходу кожного учня на рівень базової освіти та встановлення розвитку пізнавальної та творчої активності, формування не тільки предметних компетентностей учнів, а й самоосвітніх. Тому всі аспекти навчання повинні бути спрямовані на розвиток творчої особистості, розкриття обдарованості кожної дитини.

Робота методичного об’єднання була спрямована на підвищення професійної майстерності і розвиток творчої  ініціативи вчителів, впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти; застосування в навчанні інноваційних технологій; створення умов для формування ключових компетентностей учнів, педагогів.

Головним напрямком у роботі методичного об’єднання вчителі обрали модернізацію освітнього процесу шляхом впровадження інноваційних технологій.

Одним із шляхів підвищення професійної компетентності педагога є атестація, яку кожен вчитель проходить раз на 5 років.

У 2023-2024 навчальному році згідно графіка атестації педагогічних працівників, був проатестований  1 вчитель початкових класів Грабарчук Н.А.За результатами атестації вчитель Грабарчук Н.А.відповідає раніше присвоєній кваліфікаційній   категорії «Спеціаліст вищої категорії»  та підтвердила звання «Старший вчитель».

 

Усі члени методичного об’єднання активно долучились до вивчення і обговорення нових документів МОН України, що стосуються реформи освіти.

    Кожен учитель брав участь у роботі МО: готували доповіді, ділилися досвідом через відкриті уроки, презентації, виставки дидактичного матеріалу, портфоліо, майстер-класи.

При плануванні роботи МО враховується досвід учителів, їх педагогічна майстерність, творчі й організаторські  здібності, рівень знань учнів з навчальних предметів.

Завданнями методичного об’єднання на 2023-2024 навчальний рік було:

1. Будувати роботу МО згідно з Державною національною програмою «Освіта»       (Україна ХХІ ст.), Законом України «Про освіту», Законом «Про мови в Україні», Концепцією загальної середньої освіти, Державною програмою «Вчитель», Державними стандартами базової і повної середньої освіти, концепцією державної мовної політики в Україні та методичними рекомендаціями Міністерства освіти і науки України щодо викладання в початковій школі  .

2.  Впровадження особистісно-орієнтованого та діяльнісного підходів в організації роботи членів МО.

3. Створення умов для успішного впровадження Концепції Нової української школи, Державного стандарту початкової освіти на засадах компетентнісного підходу.

4. Створення гуманного соціокультурного середовища для самовираження, самоактуалізації, самоствердження та самореалізації кожного вчителя, його повноцінного професійного розвитку й особистісного самостановлення.

5.     Задоволення особистісних освітніх потреб вчителів.

6. Формування єдиного освітньо-методичного простору для професійного зростання педагогів.

7. З метою вдосконалення розвивального середовища роботу МО спрямувати на формування в учнів ключових компетентностей, які передбачають їх особистісно–соціальний та інтелектуальний розвиток.

8. Систематично працювати з обдарованими і здібними учнями, залучати їх до участі в різноманітних конкурсах учнівської творчості, олімпіадах, конкурсах.

9.     Розвиток в учнів самостійного критичного та креативного мислення, навичок інтерактивного здобування знань.

     За навчальний рік було проведено 5 засідань міжшкільного методичного об’єднання:  I півріччя – 2, ІІ півріччя – 3.

На засіданнях шкільного методичного об’єднання розглядалися   нормативно-правові документи  щодо організації освітнього процесу в закладах освіти, актуальні проблеми методики викладання шкільних дисциплін, інформація стосовно проведення навчальних, позакласних занять, проводився огляд та обговорення педагогічної літератури, книг, періодичних видань.

Під час першого засідання 23 серпня 2023р.опрацювали тему. «Нова українська школа – новий зміст освіти» з метою вивчення основних нормативних документів, що регламентують функціонування початкової школи. Затвердили план роботи МО на 2023-2024 н. р., обговорили й опрацювали внесені зміни до навчальних  програм та критеріїв оцінювання.

2листопада 2023р.було проведено друге засідання   на тему: «Оцінювання здобувачів освіти.»

Робота другого засідання методичного об'єднання вчителів початкових класів пройшла у формі «Круглого столу». Учителі початкових класів, вихователі груп подовженого дня «приміряли» образ сучасного першокласника НУШ. Жваво пройшла ранкова зустріч: в колі з'ясували, що робить день учня (вчителя) щасливим та радісним; висловили один одному щирі побажання власним досвідом створення леп буків.

2січня 2024р. проведено чергове засідання методичного об'єднання вчителів початкових класів на тему: «.Самоосвіта:поради та підказки для ефективного навчання.

   На засідання був запрошений логопед Наумчук Н.В.,яка ознайомила із  особливостями виправлення мовленнєвих порушень у дітей шкільного віку.  як виставка  «Творчі сходинки», де були представлені досягнення членів МО, а саме: портфоліо вчителів, що вміщує розроблені  уроки, виховні заходи; методичні матеріали; свідоцтва про закінчення курсів підвищення кваліфікації,онлайн-курсів освітньої платформи EdEra, вебінарів, інтернет-марафонів, сертифікати, подяки, грамоти .

 

28 березня 2024р.було проведено четверте засідання методичного об’єднання: «Формування читацької компетентності молодших школярів на уроках  читання. Види робіт над текстом».На якому  у цікавому форматі було проведено ділову гру з елементами тренінгуз використанням читацьких компетентностей.

Останнє засідання методичного об’єднання  проведено 16 травня2024р.(дистанційно). Також  на  засіданнях  методоб’єднання  було  розглянуто  питання  про  стан ведення  документації. У всіх засіданнях методичного об'єднання активну участь брали усі члени МО.

Протягом навчального року молодші школярі брали участь у різноманітних конкурсах:

  •  конкурс знавців рідної мови  ім. П. Яцика;
  • шкільні конкурси малюнків;
  • всеукраїнський математичний конкурс «Кенгуру»;Гульт Л.В.(Борбинський ліцей)
  • всеукраїнський інтернет-конкурс Яскрава Антрактика:погляд зі станції «Академік Вернадський»-1-Б вчитель Павлишина Т.О.(Острожецький ліцей)
  • всеукраїнський конкурс дитячо-юнацької творчості,присвячений пам’яті Катерини Білокур “Квітуча палітра»- Павлишина Т.О.(Острожецький ліцей)
  • Другий всеукраїнський конкурс образотворчого мистецтва «Патріотична палітра»-Вчитель Павлишина Т.О.(Острожецький ліцей)
  • Конкурс «Моя космічна мрія»Noosphere Space Art Challenge-вчитель Павлишина Т.О.(Острожецький ліцей)
  • Новорічна композиція –вчитель Кіпруха Н.Л.,Гульт Л.В.(Борбинський ліцей)
  • «Сніговик FEST»-вчитель Кіпруха Н.Л. (Борбинський ліцей)
  • Конкурс читців декламаторів присвяченій 210 річниці дня народження Шевченка.-вчитель Чаплицька Л.Г.(Острожецький ліцей)

Учні показали гарні результати й отримали дипломи різного ступеня. З кожним роком зростає активність дітей до участі в різного роду конкурсах, де вони показують відмінні результати. Це свідчить про те, що вчителі на правильному шляху: школа розвиває допитливість дітей, їх пізнавальну активність, тобто формує всебічно розвинену особистість молодшого школяра.

Та головне, до чого прагнуть вчителі початкових класів – це здружити школярів між собою та зробити шкільне життя дітей цікавим і захоплюючим.

Плідна взаємодія всіх дала змогу вчителям та учням початкових класів бути учасниками заходів до Дня української писемності та мови, Дня Гідності та Свободи в Україні, Дня Збройних Сил України, Міжнародного дня рідної мови, Дня Землі, Великодня, Дня пам’яті та примирення, Дня матері, Дня вишиванки, Дня тварин.

Проаналізувавши рівень методичної роботи з реалізації науково-методичної проблеми  можна сказати, що впровадження інноваційних технологій у методичну роботу позитивно позначилось на формуванні професійної майстерності педагогів, створило сприятливі умови для розвитку творчого потенціалу педагогів, їх саморозвитку і самовдосконалення. Учителі початкових класів продовжать роботу над подоланням розриву між теорією та практикою у викладанні навчальних предметів, на розкритті інтересів, нахилів та здібностей учнів з метою виявлення самостійної творчості кожної особистості.

Однак поряд з позитивними результатами в роботі методичного об’єднання є ряд недоліків:

- малевисвітлення власних педагогічних доробок у педагогічній пресі, на просторах інтернету.

Раціональне поєднання колективної мудрості та індивідуальної творчості дає змогу віднаходити  нові шляхи до вершин педагогічної майстерності за умов здорового психологічного мікроклімату в колективі, що ґрунтується на взаємоповазі, вмінні радіти за успіхи іншого і вітати те, що вирізняє кожного з-поміж решти, – самобутню творчу індивідуальність.

Враховуючи підходи до реалізації нового Державного стандарту початкової освіти МО вчителів ставить такі завдання:

-надавати допомогу вчителеві у розв’язуванні актуальних проблем у освітньому процесі;

-стимулювати творчі пошукивчителів педагогічних інновацій та шляхів впрвадження у педагогічну діяльність як передумову підвищення професійної активності;

-використовувати творчі можливості вчителів у справі розвитку  особистості учня.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь