Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Профілактика отруєнь грибами

Дата: 18.04.2024 11:57
Кількість переглядів: 90

 

   Перші весняні гриби з’явилися в лісах ще в середині квітня, цьому сприяло прогрівання повітря та хороша вологість. З настанням весняного тепла багато українців вирішили урізноманітнити своє меню, та розпочали сезон «тихого полювання», проте радимо не втрачати пильність. Першими пробиваються з-під землі підступні двійники, які вміло маскуються під їстивні гриби. Найчастішими «трофеями» у кошику весною є зморшок їстівний,  травневий гриб, глива звичайна, підберезник. Іноді грибники беруть помилково гриб строчок або по народному лісові «мізки»- рід сумчастих грибів сімейства Дісцінові, який часто плутають з їстівними сморчками. У сирому вигляді ці гриби смертельно отруйні. Поширена думка, що їх можна вживати в їжу після кулінарної обробки, проте токсична речовина, що міститься у грибах- гіромітрин не руйнується повністю навіть при тривалому відварюванні, тому в багатьох країнах ці гриби відносять до безумовно отруйних грибів.

     Дубенське районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області  вкотре нагадує правила збирання та споживання грибів.

     Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

     У зв’язку з цим рекомендуємо дотримуватись таких профілактичних заходів:

     - збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні і не пробуйте їх на смак;

     - не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів,а також уздовж автомобільних і залізниць;

     - не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані, або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі;

     - не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак;

     - не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми;

     -не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, або просто з рук;

     - не зберігати готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів в морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки;

     - варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.

     - не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

     Пам’ятайте, пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких - основа для запобігання отруєння грибами!

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь