A A A K K K
для людей із порушенням зору
Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Матеріали засідання №2 методичного об'єднання ЗДВР та педагогів-організаторів

Дата: 03.11.2022 10:29
Кількість переглядів: 463

Виступ на ММО ЗДВР та педагогів-організаторів Острожецької сільської ради на тему: «Торгівля людьми як глобальна проблема»

 

 

Фото без опису

Підготувала:

ЗДВР Борбинського ліцею

Федорова Ю.В.

Торгівля людьми  – здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачі, приховування чи отримання людей шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливістю стану або шляхом підкупу у вигляді платежів чи вигод для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу. Таке визначення торгівлі людьми дає «Протокол з попередження торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми», який доповнює Конвенцію ООН про боротьбу з транснаціональною організованою злочинністю.

На превеликий жаль, торгівля людьми не втрачає актуальності і в ХХІ столітті та залишається гострою соціальною проблемою багатьох країн світу. Особливо болючим це питання стало в умовах війни проти України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну через військову агресію Росії та прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас чоловіки, що залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми, застерігає Міжнародна організація з міграції (МОМ), Агентство ООН з питань міграції.

Торгівля людьми є занадто прибутковим нелегальним бізнесом, тому вербувальники вигадують все нові та нові способи з метою експлуатації людини. Їх жертвами стають малі діти, підлітки, чоловіки та жінки.

Фото без опису

Щороку тисячі громадян України потерпають від торгівлі людьми. Цей вид злочину за кримінальними прибутками займає третє місце у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками.

Згідно з даними ООН станом на 18 березня, понад 3 мільйони осіб були змушені виїхати з України до сусідніх держав, включно зі 162 000 громадян третіх країн. Принаймні 1,9 мільйона осіб зазнали переміщення всередині країни. Вони критично потребують гуманітарної допомоги та захисту.

У 2021 році Представництво МОМ в Україні ідентифікувало і надало допомогу понад тисячі постраждалих від торгівлі людьми — чоловікам, жінкам і дітям. Ця кількість — лише верхівка айсбергу, адже багатьох постраждалих від торгівлі людьми не вдається ідентифікувати, тож вони не отримують допомоги. За даними опитування, проведеного МОМ, у 2019–2021 роках від торгівлі людьми постраждало 46 000 українців. Минулого року 18% опитаних МОМ респондентів зазначили, що готові прийняти неофіційну і ризиковану пропозицію роботи за кордоном, а третина були готові зробити це в Україні.

«Ми знаємо, як швидко злочинний світ пристосовується до змін реальності, полюючи на нові жертви. Ми закликаємо українців та громадян інших країн, що залишають Україну, бути пильними й поводитися обережно під час подорожі, у новому місці перебування та вдома», — зазначив Голова Представництва МОМ в Україні Ан Нгуєн.

Попри те, що випадки, пов’язані з торгівлею людьми, складно ідентифікувати під час масового переміщення людей, попередні повідомлення всередині України та за її межами свідчать про те, що торговці людьми готуються скористатися вразливістю тих, хто змушений покинути Україну. МОМ також звертає увагу на зростання випадків роз’єднання сімей, появу дітей, які переміщуються без супроводу або зазнали роз’єднання з родичами, а також імовірність випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Усе це становить серйозні ризики у сфері захисту, що пов’язані з торгівлею людьми. Втрата роботи і доходу внаслідок війни, обмежені можливості забезпечити головні потреби внутрішньо переміщених осіб, біженців, і загалом постраждалого від війни населення призводять до зростання ризиків.

З початку 2022 року в Україні Національна поліція зафіксувала 77 випадків торгівлі людьми. Серед них було 26 фактів сексуальної експлуатації та 28 — трудової експлуатації. Українські правоохоронці борються з двома видами торгівлі людьми. Перший починається і закінчується на території нашої країни. Серед таких випадків найбільш розповсюджені трудова та сексуальна експлуатація.

Другим видом є торгівля людьми, яка починається на території України з вербування, однак сам злочин відбувається на території іншої держави (https://www.youtube.com/watch?v=5aXrSiUqRoc).

В Україні є Telegram-бот «Залишайся в безпеці», у якому можна дізнатися, як не стати жертвою торгівлі людьми, безпечно працевлаштуватися в Україні та за кордоном, розпізнати потенційних зловмисників, а також до кого звернутися за допомогою.

Відповідно до статей 7, 9, 20, 21, 22, 23, 24 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2012, № 19-20, ст.173) (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3739-17) Міністерство, органи заклади освіти впроваджують в освітній процес заходи щодо підвищення рівня обізнаності здобувачів освітніх послуг та їх батьків з питань протидії торгівлі дітьми.

Головні завдання освітніх заходів із вищезазначених негативних явищ – підвищити загальний рівень правової свідомості дітей та молоді, рівень обізнаності з проблем порушення прав людини, навчити моделям безпечної поведінки, виховати повагу до прав та основних свобод людини, толерантне ставлення до потерпілих від насильства.

З метою підвищення рівня обізнаності дітей, педагогічних працівників щодо сучасних проявів торгівлі людьми у закладах освіти необхідно постійно проводити ряд заходів:

  • загальношкільні  лінійки «Торгівля людьми – страшний злочин проти людства»;
  • тренінгові заняття «Торгівля людьми – сучасний прояв рабства», «Визначення проблеми торгівлі людьми»;
  • бесіди з учнями «Люди не товар», «Безпечне працевлаштування», «Туристична подорож за кордон», «Рабство. Чи існує воно сьогодні?», «Що таке торгівля людьми і чому вона продовжує існувати?»;
  • тематичні години спілкування «Правила безпечної поведінки», «Торгівля людьми. Міф чи реальність?», «Запобігання торгівлі людьми»;
  • перегляд фільмів «Станція призначення – життя», «Небезпечна гра», «Правда про торгівлю людьми»;
  • квест – гра «Світ без рабства»;
  • організовувати виставки плакатів та малюнків «Ні – торгівлі людьми», «Моє життя – свобода!», буклетів «Будь обережний! Жертвою торгівлі людьми може стати кожен» та конкурс соціальної реклами «Протидія торгівлі людьми»;
  • корисними будуть зустрічі учнів з інспектором ювенальної превенції ГУНП в Рівненській області, на яких можна розглянути теж різноманітні питання проблеми торгівлі людьми;
  • організовувати проведення роз’яснювальної роботи з дітьми працівників – мігрантів, дітьми внутрішньо переміщених осіб, дітьми-сиротами та іншими категоріями дітей , які потребують соціального захисту, особами, що є їх батьками чи опікунами, особами, залученими до найгірших форм праці, безробітними, особами, що мають намір працевлаштуватися за кордоном;
  • забезпечити інформування батьків про роботу телефону довіри, який розміщено на офіційному сайті http://polyanska-gromada.gov.ua (ст.10 Гаряча лінія Громадської організації «Ла Страда-Україна») для реагування на факти торгівлі людьми. 

Також доцільно займатися питаннями самоосвіти, а  саме: педагогічним працівникам закладів освіти можна пройти он-лайн курси підвищення кваліфікації з питань протидії торгівлі на сайті Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні  (http://stoptrafficking.org), продовжувати включати до програм підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації педагогічних працівників інститутів післядипломної педагогічної освіти курси, лекції та практичні заняття з питань протидії торгівлі людьми, зокрема, використання електронного курсу «Основи протидії торгівлі людьми» (режим доступу: www.ctcourse.org.ua); впроваджувати за рахунок варіативної складової програму виховної роботи з питань протидії торгівлі дітьми для учнів 7-10 класів «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» (https://mon.gov.ua/ua/osvita/pozashkilna-osvita/vihovna-robota-ta-zahistprav-ditini/protidiya-torgivli-lyudmi), впроваджувати гуртки та факультативи для учнів 7 – 10 класів закладів загальної середньої освіти «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція»; проводити інформаційні кампанії до 30 липня - Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми;18 жовтня - Європейського дня боротьби з торгівлею людьми; 2 грудня - Міжнародного дня за відміну рабства; 10 грудня - Міжнародного дня захисту прав людини; розвивати співробітництво із громадськими та міжнародними організаціями і фондами; налагодити освітню роботу із батьками та законними представниками дітей з питань профілактики торгівлі людьми; поширювати серед учасників освітнього процесу інформацію про діяльність Кол-центру Міністерства соціальної політики України з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей за скороченими телефонними номерами: 1578 з питань протидії торгівлі людьми; 1588 з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей; Національної безкоштовної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів Представництва Міжнародної організації з міграцій (МОМ) в Україні 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних) 527 (безкоштовно з мобільних) www.527.org.ua Національної дитячої «гарячої лінії» 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного) та Національної «гарячої» лінії з попередження насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (для дзвінків з мобільного) ГО «Ла Страда-Україна».

На офіційному сайті Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» створено електронний банк курсів (спецкурсів), які впроваджуються у вищих навчальних закладах та в системі підвищення кваліфікації педагогічних працівників (розділ «Діяльність. Захист прав людини»: https://imzo.gov.ua/protidiya-torgivli-lyudmi/navchalni-programi/).

Отже, у закладі освіти питання протидії торгівлі актуальне як ніколи, має бути на постійному контролі. Використання різноманітних виховних заходів сприяє вихованню в учнів поваги до прав та основних свобод людини, підвищенню суспільного та політичного рівня їх знань щодо проблеми торгівлі людьми, розповсюдженню необхідної інформації серед молоді.  Дуже важливо, щоб здобувачі освіти володіли інформацією про державні органи, громадські організації, які надають допомогу постраждалим в питанні торгівлі людьми, номери телефонів. Кожен постраждалий має право на допомогу!

 

 

 

Список використаних джерел:

 

  1. ЕКСПЛУАТАЦІЯ ЯК СКЛАДОВА ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ: ВИМІРИ, ТЕНДЕНЦІЇ ТА ШЛЯХИ ПРОТИДІЇ. Збірник тез Міжнародної науково-практичної конференції. 6–7 червня 2019 року. О.М. Балинська,                          Г.Я. Савчин.
  2. Лист МОН № 1/3663-22 від 25.03.2022 «Щодо запобігання торгівлі людьми в умовах воєнної агресії».
  3. Щодо організації виховного процесу в закладах освіти у 2022/2023 н.р. (Лист Міністерства освіти і науки України від 10.08.2022 №1/9105-22).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь