Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Державна податкова служба інформує

Дата: 24.05.2022 14:07
Кількість переглядів: 283

 

Закон України № 2142: щодо оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що Законом України від 24.03.2022 року № 2142-IX “Про внесення змін до Податковою кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану” (далі – Закон № 2142-IX) підрозділ 1 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ доповнено пунктом 23.

 

Так, тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, положення підпункту 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) застосовуються з урахуванням таких особливостей:


   доходи, отримані від продажу платником податку особі, яка відповідно до ПКУ має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою, остаточно оподатковуються таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);


   податкові агенти у податковому розрахунку, подання якого передбачено підпунктом "б" пункту 176.2 статті 176 ПКУ, відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізичними особами від продажу особі, яка відповідно до ПКУ має статус податкового агента власної сільськогосподарської продукції, та загальну суму утриманого з них податку. При цьому в податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід від продажу особі, яка відповідно до ПКУ має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

 

Місцеві бюджети громад території обслуговування Млинівської ДПІ отримали єдиного податку на 14,7 відсотків більше, ніж торік

Понад 8,4 млн грн єдиного податку сплатили у січні-квітні 2022 до місцевих бюджетів громад території обслуговування Млинівської ДПІ суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Приріст до аналогічного періоду минулого року – 1,1 млн грн або 14,7 відсотків.

Майже 50 відсотків надходжень від єдиного податку становить сума, перерахована приватними підприємцями. Упродовж чотирьох місяців цього року вони спрямували до місцевих скарбниць 4,3 млн грн, що на 1,3 млн грн більше, ніж торік.

Від суб’єктів господарювання, які перебувають на фіксованому податку, а це четверта група спрощеної системи оподаткування, до бюджетів надійшло 3,9 млн грн єдиного податку.

Юридичні особи поповнили бюджети територіальних громад, сплативши 280,2 тис грн єдиного податку.

На діючий бізнес сьогодні лягає велика відповідальність – бути захисником економічної стабільності рідного краю та держави, забезпечувати їх фінансову спроможність. Адже кожен своєчасно та в повному обсязі сплачений податковий платіж – це посильний внесок суб’єктів підприємництва у перемогу нашої країни над агресором.

 

Нюанси адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Млинівська ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області інформує, що  платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

 

Суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. При цьому, фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

 

Крім того, відповідно до норм Цивільного кодексу України, власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом.

 

Звертаємо увагу, що Податковий кодекс України не містить визначення терміну платник податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки  фізична особа – підприємець.

 

Враховуючи вищевикладене, громадяни, власники об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які використовують майно в підприємницькій діяльності, сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Як буде розраховуватись граничний обсяг доходу для ФОП платників єдиного податку третьої групи для подальшого перебування на єдиному податку після скасування воєнного стану?

ГУ ДПС у Рівненській області повідомляє, що суб’єкти господарювання – платники третьої групи, після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування зі сплати єдиного податку за ставкою 2 відсотки, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.


Тобто, платники третьої групи, що сплачували єдиний податок до 31.03.2022 за ставкою 5 відсотків, та які перейшли на сплату єдиного податку з 01 квітня 2022 року на ставку 2 відсотки, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану повертаються знову на сплату єдиного податку за ставкою 5 відсотків. з дотриманням обмеження в обсязі доходу, одержаного протягом календарного року, що повинен не перевищувати 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (не більше 7 585 500 грн).


При цьому, повернення до попередніх ставок єдиного податку (системи оподаткування) відбувається автоматично, без подання заяви.

 

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь