Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Матеріали засідання №2 методичного об'єднання вчителів української мови і літератури та зарубіжної літератури

Дата: 05.11.2021 10:22
Кількість переглядів: 227

Виступ . Методичні рекомендації щодо організації та проведення мовно-літературних конкурсів, олімпіад.

 

Супрун Світлана Володимирівна,

голова міжшкільної методичної ради

 Острожецької сільської ради

 

Мовно-літературні конкурси та олімпіади проводяться для здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України , наказів департаменту освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації , а також є конкурси , що проводяться міжнародними організаціями , різними сайтами тощо.

     Метою проведення таких конкурсів є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді , виявлення  творчо  обдарованої  молоді,   розвитку   її потенціалу,  виховання  у  молодого  покоління  поваги  до  мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні.

  Кожен конкурс чи олімпіада проводиться відповідно до Положення про даний конкурс. З положенням необхідно ознайомитись, а також ознайомити учнів. У Положенні вказуються умови проведення кожного конкретного конкурсу чи олімпіади, яких необхідно дотримуватись.

  В громаді проводяться конкурси і олімпіади на які приходять відповідні накази чи листи. Але ви можете інформувати учнів і про інші конкурси , що проводяться дистанційно на освітянських сайтах чи громадськими організаціями.

У нас проводяться традиційно Всеукраїнські  учнівські олімпіади з навчальних предметів у 2021-2022 навчальному році. Відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси- захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22.09.2011 №1099, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.11.2011 за №1318/20056, Правил проведення І,ІІ,ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів у Рівненській області, затверджених наказом управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації від 16.09.2013 №579, зареєстрованих в Головному управлінні юстиції в Рівненській області 24.09.2013 за №42/1101, з дотриманням законодавства України в частині запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої корона вірусом  SARS-COV-2 у зв’язку із адміністративно-територіальною реформою.

 

Проводиться на виконання Указів Президента України від 09 листопада 2007 року № 1078 «Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика», від 28 листопада 2007 року № 1155 «Про деякі заходи щодо піднесення ролі української мови», відповідно до Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року № 168, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2008 року за № 643/15334.

     Метою конкурсу є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді.

Конкурс проводиться щорічно з 9 листопада до 20 травня.

Для учнів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти конкурс проходить у чотири етапи: шкільний, районний/міській, обласний, підсумковий. Студенти беруть участь у трьох етапах: у закладі вищої освіти, в обласному та підсумковому етапах.

   Переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, які продовжують подальшу освіту в закладах освіти України, призначаються щомісячні іменні стипендії Президента України на календарний рік, починаючи з 1 вересня поточного року.

 

Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

     Мета конкурсу - вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка,  виявлення  творчо  обдарованої  молоді,   розвитку   її потенціалу,  виховання  у  молодого  покоління  поваги  до  мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні.

  Також є  українознавча гра «Соняшник»   для здобувачів повної загальної середньої освіти. Запрошуються  всі, хто бажає позмагатися з однолітками з усієї України в галузі українознавства, історії та мови й літератури.

  Також є Всеукраїнський конкурс фахової майстерності для вчителів-україністів «Соняшник–учитель». Метою Конкурсу є розширення обріїв фахової підготовки вчителів-україністів і надання можливості побачити себе в широкому професійному колі.

Участь у Конкурсі «Соняшник-учитель» і подальше його обговорення сприятимуть створенню неформального простору для фахового спілкування вчителів української мови й літератури, українознавства та початкових класів.

Участь у Конкурсі безплатна.

Конкурс НЕ має на меті перевірку професійної придатності, а пропонується лише для підвищення власної кваліфікації вчителів/-льок і надання додаткового інструмента для внутрішнього контролю.

 

    ІІ Всеукраїнський відкритий марафон з української мови

Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» спільно з ТОВ «Х’юман» проводить ІІ Всеукраїнський відкритий марафон з української мови. Метою змагання є розвиток в учнівської та студентської молоді стійкої мотивації й свідомого прагнення до вивчення української мови, формування компетентностей комунікативно доцільно й виправдано користуватися засобами мови в різних життєвих ситуаціях і сферах спілкування. Учасниками Марафону на добровільних засадах можуть бути учні 3-11 класів закладів загальної середньої освіти, учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти, курсанти закладів фахової передвищої та вищої освіти. Реєстрація на участь у Марафоні буде відкрита з 18 до 31 жовтня 2021 року. Марафон проходитиме в дистанційному форматі .

 

Будьте активними учасниками різних конкурсів та бажаю перемог вам і вашим учням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь