Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Матеріали засідання №2 методичного об'єднання вчителів української мови і літератури та зарубіжної літератури

Дата: 05.11.2021 10:22
Кількість переглядів: 193

Виступ . Методичні рекомендації щодо організації та проведення мовно-літературних конкурсів, олімпіад.

 

Супрун Світлана Володимирівна,

голова міжшкільної методичної ради

 Острожецької сільської ради

 

Мовно-літературні конкурси та олімпіади проводяться для здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України , наказів департаменту освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації , а також є конкурси , що проводяться міжнародними організаціями , різними сайтами тощо.

     Метою проведення таких конкурсів є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді , виявлення  творчо  обдарованої  молоді,   розвитку   її потенціалу,  виховання  у  молодого  покоління  поваги  до  мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні.

  Кожен конкурс чи олімпіада проводиться відповідно до Положення про даний конкурс. З положенням необхідно ознайомитись, а також ознайомити учнів. У Положенні вказуються умови проведення кожного конкретного конкурсу чи олімпіади, яких необхідно дотримуватись.

  В громаді проводяться конкурси і олімпіади на які приходять відповідні накази чи листи. Але ви можете інформувати учнів і про інші конкурси , що проводяться дистанційно на освітянських сайтах чи громадськими організаціями.

У нас проводяться традиційно Всеукраїнські  учнівські олімпіади з навчальних предметів у 2021-2022 навчальному році. Відповідно до Положення про Всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси- захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади зі спеціальних дисциплін та конкурси фахової майстерності, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 22.09.2011 №1099, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.11.2011 за №1318/20056, Правил проведення І,ІІ,ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів у Рівненській області, затверджених наказом управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації від 16.09.2013 №579, зареєстрованих в Головному управлінні юстиції в Рівненській області 24.09.2013 за №42/1101, з дотриманням законодавства України в частині запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої корона вірусом  SARS-COV-2 у зв’язку із адміністративно-територіальною реформою.

 

Проводиться на виконання Указів Президента України від 09 листопада 2007 року № 1078 «Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика», від 28 листопада 2007 року № 1155 «Про деякі заходи щодо піднесення ролі української мови», відповідно до Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року № 168, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2008 року за № 643/15334.

     Метою конкурсу є забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді.

Конкурс проводиться щорічно з 9 листопада до 20 травня.

Для учнів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти конкурс проходить у чотири етапи: шкільний, районний/міській, обласний, підсумковий. Студенти беруть участь у трьох етапах: у закладі вищої освіти, в обласному та підсумковому етапах.

   Переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, які продовжують подальшу освіту в закладах освіти України, призначаються щомісячні іменні стипендії Президента України на календарний рік, починаючи з 1 вересня поточного року.

 

Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

     Мета конкурсу - вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка,  виявлення  творчо  обдарованої  молоді,   розвитку   її потенціалу,  виховання  у  молодого  покоління  поваги  до  мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні.

  Також є  українознавча гра «Соняшник»   для здобувачів повної загальної середньої освіти. Запрошуються  всі, хто бажає позмагатися з однолітками з усієї України в галузі українознавства, історії та мови й літератури.

  Також є Всеукраїнський конкурс фахової майстерності для вчителів-україністів «Соняшник–учитель». Метою Конкурсу є розширення обріїв фахової підготовки вчителів-україністів і надання можливості побачити себе в широкому професійному колі.

Участь у Конкурсі «Соняшник-учитель» і подальше його обговорення сприятимуть створенню неформального простору для фахового спілкування вчителів української мови й літератури, українознавства та початкових класів.

Участь у Конкурсі безплатна.

Конкурс НЕ має на меті перевірку професійної придатності, а пропонується лише для підвищення власної кваліфікації вчителів/-льок і надання додаткового інструмента для внутрішнього контролю.

 

    ІІ Всеукраїнський відкритий марафон з української мови

Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» спільно з ТОВ «Х’юман» проводить ІІ Всеукраїнський відкритий марафон з української мови. Метою змагання є розвиток в учнівської та студентської молоді стійкої мотивації й свідомого прагнення до вивчення української мови, формування компетентностей комунікативно доцільно й виправдано користуватися засобами мови в різних життєвих ситуаціях і сферах спілкування. Учасниками Марафону на добровільних засадах можуть бути учні 3-11 класів закладів загальної середньої освіти, учні закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студенти, курсанти закладів фахової передвищої та вищої освіти. Реєстрація на участь у Марафоні буде відкрита з 18 до 31 жовтня 2021 року. Марафон проходитиме в дистанційному форматі .

 

Будьте активними учасниками різних конкурсів та бажаю перемог вам і вашим учням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь