Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

В сусідніх районах області зареєстровані випадки отруєння грибами!

Дата: 26.10.2020 16:59
Кількість переглядів: 166

На Млинівщинні розпочався грибний сезон. Вже зареєстровані перші жертви «тихого полювання» в районах області. Нещодавно троє осіб отруїлися дикорослими власноруч зібраними грибами. Всі вони перебували на стаціонарному лікування після того як поїли лісових смаколиків. Чоловік із міста Вараш вживав гриби «рижики» засолені без термічної кулінарної обробки, а двоє жінок із Радивилова (мама з дочкою) смакували смаженими «зонтиками» та сироїжками.

Держпродспоживслужба неодноразово повідомляла правила попередження отруєння грибами, так як гриби – це харчовий продукт, який важко перетравлюється і споживати їх можуть лише здорові дорослі люди. В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини.

Ще раз нагадуємо основні умови, щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  • Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
  • Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
  • Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Запам’ятайте – ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

         Бережіть своє здоров’я та життя, рідних і близьких Вам людей!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь