Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ СЕЛА МАЛИН ОСТРОЖЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ

Дата: 09.05.2020 10:03
Кількість переглядів: 552

… Вже на п'ятий день війни гітлерівці вдерлися в Малин.
Село боролося. Жодного грама продуктів фашистам, жодного працездатного в Німеччину на роботу! Юнаки і дівчата переховувалися в лісах, сховищах, жили у своїх родичів у сусідніх селах, на хуторах. Тільки 60 людей вдалося окупантам насильно вивезти з Малина на примусові роботи в Німеччину.
У серпні 1941 року в Малині фашисти захопили 5 активістів, яких піддали Жорстоким тортурам у сусідньому селі Острожці. Не витримавши катувань, вмерли начальник Малинського поштового відділення Левинський та лісник Статкевич. Трьох інших довго мучили, били і, не добившись покаяння і відмови від своїх переконань, розстріляли у Ярівському лісі.
30 червня 1943 року в Малин прийшли партизани з'єднання С.А. Ковпака. Зустріч перетворилася в справжнє свято визволення.
Звістка про партизанів сполошила фашистів. У штаб гітлерівської каральної частини полетіла шифровка. Над селом зависла загроза. Трагедія сталася 13 липня 1943 року.

Жорстокості фашистів не було меж. Кілька жінок заховалося з дітьми у льосі. Гітлерівець, натрапивши на них, вийняв гранату і кинув у людей. Коли ж після вибуху розвіявся дим і одна жінка поворухнулась, фашист метнув ще одну гранату. Однак чудом залишилися живими селянки Федора Парфенюк, Онисія і Тетяна Радзівіл.
До полудня фашисти зігнали у приміщення церкви багато малинців, переважно чоловіків. Понад 80 селян, більшість з них чехи, фашисти закрили в школі. Переповнені людьми були хлів Андрія Карпюка та клуня Антона Вороб’я.
Переконавшись, що всі малинці загнані в приміщення, солдати почали зносити солому. Заскрипіли залізні засуви на дверях. І раптом через вікна, туди де були закриті люди, полетіли гранати і град куль – кулеметних і автоматних.
Звідусіль чулися зойки, крики, стогін поранених. Ті, хто тримався на ногах, кинули до дверей церкви, але були скошені чергами куль. Гітлерівці облили церкву бензином і підпалили. Полум'я зметнулося по церкві знизу до верху. Коли прогоріли двері, одна з жінок викинула дитину на подвір'я, але фашисти підібрали малюка і жбурнули назад у вогонь.
Проте окупантам не вдалося знищити всіх. Деяким малинцям вдалося залишитися живими навіть і в цьому пеклі.
Газета: «Deutsche ukrainischen Zеitung» у липні 1943 року писала: «В програмі очисних операцій по ліквідації бандитизму в селі Малин було знищено більше 600 чоловік. При цій операції особливо відзначився обер-єфрейтор Піннерт, який за проявлену мужність був нагороджений Залізним Хрестом...»
Газета ОУН Бандери номер 8 «Вільна Україна» за вересень 1943 року повідомляла: «Район Дубно...Німці використовують польські загони для проведення каральних заходів проти українських сіл. Німці і поляки знищили село Малин з усіма жителями...»
Після кривавої фашистської розправи в Малині виявили 482 людських трупи, з них 123 дітей віком до 10 років. Під час акції окупантів по знищенню села тут опинилися 24 чоловіки з села Личани Волинської області та 20 осіб з сусідніх сіл Ставище та Уїздці. Їх теж спіткала доля малинців.
8 лютого 1944 року малинці зустрічали визволителів - воїнів Червоної Армії. Страшна картина зустріла їх. Чорні згарища, сумно погойдувались обпалені вогнем дерева. В акті комісії по виявленню злочинів фашистів зазначено: „В Малині зруйновано 243 будинки, клуб, дві школи, машинно-тракторну станцію. Нанесено шкоди забудівлі на суму 2 мільйони 872 806 крб.».

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь