Як вберегтися від лептоспірозу?
Млинівське районне управління Держпродспоживслужби у зв’язку з підтвердженим випадком захворювання жительки Млинівського району на лептоспіроз, рекомендує односельчанам звернути увагу на інформацію та ряд застережливих заходів,які попередять можливе зараження на дану недугу.
Як здійснюється зараження?
Основним джерелом лептоспір у природі є мишовидні гризуни (щури, миші), від яких заражаються люди і свійські тварини. Проте для людини додатковим (крім гризунів) джерелом збудника хвороби є свині, велика рогата худоба, собаки та інші дикі та домашні тварини, які заразилися від гризунів. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому лептоспіри у великій кількості виділяються з сечею в зовнішнє середовище.У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до 1 місяця, у вологому грунті – до 270 днів, добре переносять морози. Швидко гинуть в кислому середовищі, миттєво - при кип’ятінні.
Захворювання від людини до людини не передається!Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, як літньому, так і зимовому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів (особливо тих, що зберігаються в погребах), під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств та інших.
З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – виникають тяжкі ускладнення печінки і нирок, що ведуть до смерті. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря і лікуватися тільки у лікарні.
Як вберегтися від лептоспірозу?
Людям, щоб уникнути захворювання на лептоспіроз, потрібно дотримуватись ряду нескладних та водночас необхідних правил:
- дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
- не купатись у забруднених водоймах;
-для питних потреб та миття рук використовувати воду гарантованої якості;
- не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
-ретельно мити продукти харчування перед вживанням;
- застосовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, гумові чоботи) під час робіт на полях, у садах, підвальних приміщеннях;
-проводити систематичні запобіжні заходи спрямовані перш за все на ліквідацію джерела заразного початку-знищення пацюків і мишей, а також унеможливлювати потрапляння гризунів в оселі, виробничі цехи та приміщення де зберігаються харчові продукти.
Пам’ятайте що захворювання легше попередити,ніж лікувати!