Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Як вберегтися від лептоспірозу?

Дата: 04.11.2019 11:18
Кількість переглядів: 653

Млинівське районне управління Держпродспоживслужби у зв’язку з підтвердженим випадком захворювання жительки Млинівського району на лептоспіроз, рекомендує односельчанам звернути увагу на інформацію та ряд застережливих заходів,які попередять можливе зараження на дану недугу.

Як здійснюється зараження?

Основним джерелом лептоспір у природі є мишовидні гризуни  (щури, миші), від яких заражаються люди і свійські тварини. Проте для людини  додатковим (крім гризунів) джерелом збудника хвороби є свині, велика рогата худоба, собаки та інші дикі та домашні тварини, які заразилися від гризунів. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому лептоспіри  у великій кількості виділяються з сечею в зовнішнє середовище.У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до 1 місяця, у вологому грунті – до 270 днів, добре переносять морози. Швидко гинуть в кислому середовищі, миттєво -  при кип’ятінні.

Захворювання від людини до людини не передається!Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, як літньому, так і зимовому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів (особливо тих, що зберігаються в погребах), під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних   підприємств та інших.

З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – виникають тяжкі ускладнення печінки і нирок, що ведуть до смерті. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря і лікуватися тільки у лікарні.

Як вберегтися від лептоспірозу?

Людям, щоб уникнути захворювання на лептоспіроз, потрібно дотримуватись ряду нескладних та водночас необхідних правил:

- дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

- не купатись у забруднених водоймах;

-для питних потреб та миття рук  використовувати воду гарантованої якості;

- не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

-ретельно мити продукти харчування перед вживанням;

- застосовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, гумові чоботи) під час робіт на полях, у садах, підвальних приміщеннях;

-проводити систематичні запобіжні заходи спрямовані перш за все на ліквідацію джерела заразного початку-знищення пацюків і мишей, а також унеможливлювати потрапляння гризунів в оселі, виробничі цехи та  приміщення де зберігаються харчові продукти.

Фото без опису

Пам’ятайте що захворювання легше попередити,ніж лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь