Правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами
Млинівське районне управління Держпродспоживслужби рекомендує звернути увагу односельчан на актуальне питання в літньо-осінній період-профілактика отруєння грибами.
Важливо пам’ятати, що з 2 тис. видів грибів, які зростають в Україні, їстівними вважають щонайбільше 500. Тобто ¾ усіх грибів неїстівні!
Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами:
1.Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощуються штучно і підлягають контролю.
2.Не купуйте гриби на стихійних ринках.
3.Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від їх споживання.
4.Збирайте лише добре відомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
5.Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
6.Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають у себе отруйні речовини, у тому числі важкі метали.
7.Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і підвищуючи концентрацію токсинів.
8.Ніколи не куштуйте сирих грибів.
9.Удома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
10.Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
11.Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
12.Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
13.Не рекомендовано їсти гриби жінкам у період вагітності та грудного вигодовування, дітям віком до 12 років, людям літнього віку.
Слід пам’ятати, що ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, порушення відтоку крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно звертайтесь до найближчої лікувально-профілактичної установи!
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти.
Залишки грибів або грибних страв обов’язково необхідно зберегти, оскільки їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
Будьте здорові!