ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ "Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення"
Профілактика кишкових інфекцій
та харчових отруєнь серед населення
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
Як правило, у теплий період року частішають випадки виникнення харчових отруєнь. При чому більшість виникає саме після проведення масових святкувань. Млинівське районне управління Держпродспоживслужби рекомендує власникам закладів громадського харчування посилити відповідальність за якість та безпечність надання послуг населенню району. Жителям та гостям, що приїздять на відпочинок рекомендуємо:
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.
- Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
- Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання.
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Будьте завжди здорові!
О. М. Опалак,
начальник Млинівського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Рівненській області