Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Ураження сальмонельозом та шляхи його попередження

Дата: 22.01.2019 12:03
Кількість переглядів: 299

Млинівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що згідно наявної у засобах масової інформації, в січні поточного року на території сусідньої Тернопільської області через недбалість працівниці дитячого садочку,  17 діток зазнали ураження сальмонельозом та потрапили до лікарні. В результаті розслідування спалаху встановлено, що отруєння спричинило вживання харчових продуктів у їдальні ДНЗ, саме немаркованих курячих яєць, які були використані для приготування їжі малолітнім дітям.

Фото без опису

З метою попередження ускладнення санітарно-епідемічної ситуації на території Млинівського району, вкотре  інформуємо про дане інфекційне захворювання та шляхи його попередження .

Сальмонельоз- гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Першоджерелом інфекції є сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в дитячому садку. Зараження людини відбувається через продукти харчування – м’ясо птахів, тварин, риби, готові термічно необроблювані продукти – салати, фрукти, кондитерська продукція. Часто-через вживання заражених курячих яєць, які пройшли недостатню термічну обробку.

Особливо небезпечним сальмонельоз є для дітей, оскільки  може призводити до важких генералізованих форм, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі.

Сальмонельоз дуже небезпечний тим, що він має здатність викликати спалахи (групові масові захворювання).

Рекомендуємо дотримуватись  нище зазначених правил для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу:

  • Дотримуватись правил особистої гігієни та уважно стежити за гігієною маленьких дітей.
  • Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильному обладнанні. Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів.

 Розморожувати кури слід в холодильнику, при приготуванні страв із птиці не торкатися до інших продуктів.

  • М’ясо, птицю, домашнє молоко, яйця вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити.
  • Яйця перед використанням для приготування страв необхідно ретельно промити водою з господарським милом, або замочити на 30 хвилин у 2% розчині питної соди.
  • Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.
  • Дотримуйтесь чистоти та поточності приготування страв на кухні, не допускайте перехрещування шляхів готових страв та сирих продуктів. Для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд та розробковий матеріал.
  • В організованих дитячих колективах заборонено використовувати м'ясо чи яйця водоплавної птиці, м'ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти, жирну свинину, свинячі баки, річкову та копчену рибу, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з додаванням будь-якої іншої сировини.
  • Вироби, які є небезпечними щодо виникнення кишкових інфекцій (з м’ясного чи рибного фаршу,печінки, м’якого сиру, риби, птиці) повинні двічі проходити термічну обробку.
  • Ні в якому разі не вживайте недоброякісні або сумнівної якості із закінченим терміном придатності, чи на межі його закінчення харчові продукти.

 

Будьте завжди здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь