Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Ураження сальмонельозом та шляхи його попередження

Дата: 22.01.2019 12:03
Кількість переглядів: 311

Млинівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що згідно наявної у засобах масової інформації, в січні поточного року на території сусідньої Тернопільської області через недбалість працівниці дитячого садочку,  17 діток зазнали ураження сальмонельозом та потрапили до лікарні. В результаті розслідування спалаху встановлено, що отруєння спричинило вживання харчових продуктів у їдальні ДНЗ, саме немаркованих курячих яєць, які були використані для приготування їжі малолітнім дітям.

Фото без опису

З метою попередження ускладнення санітарно-епідемічної ситуації на території Млинівського району, вкотре  інформуємо про дане інфекційне захворювання та шляхи його попередження .

Сальмонельоз- гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Першоджерелом інфекції є сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в дитячому садку. Зараження людини відбувається через продукти харчування – м’ясо птахів, тварин, риби, готові термічно необроблювані продукти – салати, фрукти, кондитерська продукція. Часто-через вживання заражених курячих яєць, які пройшли недостатню термічну обробку.

Особливо небезпечним сальмонельоз є для дітей, оскільки  може призводити до важких генералізованих форм, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі.

Сальмонельоз дуже небезпечний тим, що він має здатність викликати спалахи (групові масові захворювання).

Рекомендуємо дотримуватись  нище зазначених правил для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу:

  • Дотримуватись правил особистої гігієни та уважно стежити за гігієною маленьких дітей.
  • Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильному обладнанні. Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів.

 Розморожувати кури слід в холодильнику, при приготуванні страв із птиці не торкатися до інших продуктів.

  • М’ясо, птицю, домашнє молоко, яйця вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити.
  • Яйця перед використанням для приготування страв необхідно ретельно промити водою з господарським милом, або замочити на 30 хвилин у 2% розчині питної соди.
  • Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.
  • Дотримуйтесь чистоти та поточності приготування страв на кухні, не допускайте перехрещування шляхів готових страв та сирих продуктів. Для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд та розробковий матеріал.
  • В організованих дитячих колективах заборонено використовувати м'ясо чи яйця водоплавної птиці, м'ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти, жирну свинину, свинячі баки, річкову та копчену рибу, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з додаванням будь-якої іншої сировини.
  • Вироби, які є небезпечними щодо виникнення кишкових інфекцій (з м’ясного чи рибного фаршу,печінки, м’якого сиру, риби, птиці) повинні двічі проходити термічну обробку.
  • Ні в якому разі не вживайте недоброякісні або сумнівної якості із закінченим терміном придатності, чи на межі його закінчення харчові продукти.

 

Будьте завжди здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь