Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Профілактика сказу

Дата: 14.11.2018 15:57
Кількість переглядів: 638

Млинівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що на території району почастішали випадки реєстрації покусів людей домашніми та безпритульними тваринами.

Тому вкотре наголошуємо на дотриманні правил утримання домашніх тварин в приватних домоволодіннях та правильному поводженні з безпритульними тваринами, оскільки саме при порушенні норм поведінки з тваринами  люди найчастіше  заражаються сказом.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, за якого уражається центральна нервова система і супроводжується паралічами  та  завжди закінчується - смертю.

Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Вірус сказу не є стійкий в оточуючому середовищі, гине при дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус упродовж 1 хвилини. В слині хворої тварини вірус зберігається 1 добу, в замороженому стані 75 днів. Потрапивши до рани, він може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до ЦНС зі швидкістю 3  міліметри  за   годину, де розмножується у нейронах. Після нагромадження в ЦНС починається відцентровий рух до слинових і очних залоз. Інкубаційний період від 7 днів до року і навіть більше.

Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин.

Оскільки, згідно  із  статистичними  даними, в  Україні  кожна  12-та  сім'я  в  місті, та 3-тя у  сільській  місцевості  мають  домашню  тварину  (собаку  або  кішку),  яка  проживає  поряд  з  людиною, то саме небезпека сказу серед домашніх улюбленців стає найбільш актуальною.

Сказ у собак- тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит, до води байдужа. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому,  нападати на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але за будь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря. Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, тому що живе в оточенні людей.

Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження, в нього не виникає агресивності, бажання кусати  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.

Набагато частіше в Україні реєструється сказ котів. Останніми роками сказ котів є джерелом зараження кожної третьої людини хворої на сказ. У котів сказ має значно гостріший перебіг. Перші ознаки: наростаючий неспокій, збудження, хриплий голос, переляканий погляд, агресивна, нападає, уникає господарів. Під час нападу її важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, краї їхні злипаються і важко піддаються обробці. Має насторожити різка зміна  поведінки тварини, яка за декілька днів  гине.

Є також загроза виникнення сказу серед  худоби – вівці, кози, свині, коні, які найчастіше хворіють на буйну форму сказу. В  інших свійських тварин сказ проявляється ревом, сильним слиновиділенням, або за паралітичної форми – тихим сказом.

  Щоб не заразитися, необхідно утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами, виконувати правила утримання домашніх тварин. Обов’язково потрібно робити щорічні щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак. З профілактичною метою, в поточному році на території Млинівського району проведено вакцинацію проти сказу 6058 собак та 3807 котів. Мисливці на полюванні повинні діяти дуже обережно, шкіру забитих тварин потрібно здирати в спеціальних захисних рукавицях. Не можна вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси, а терміново викликати ветеринарного лікаря. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу – за твариною неохідно встановити ветеринарний нагляд на протязі 2-х тижнів. Укушені рани, подряпини, місця ослизнення у людини потрібно негайно ретельно промити проточною водою з господарським милом, миючим засобом з подальшою обробкою країв рани спиртом, настойкою або водним  розчином йоду та звернутись в лікувально-профілактичну установу.
     
   Для профілактики  цього  особливо  небезпечного   захворювання проводять  лікувально-профілактичні   антирабічні   щеплення,  що є    єдиним і незамінним методом врятувати хворого.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь