Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

ЗАЯВА про екологічні наслідки діяльності об’єкту

Дата: 02.08.2018 12:38
Кількість переглядів: 693

Фото без описуОб’єкт проектованої діяльності – будівництво НВК по вул. Шкільній, 11 в с. Борбин Млинівського району Рівненської області, в тому числі котельні та локальних очисних споруд.

Соціально-економічна необхідність планової діяльності: влаштування сучасних навчально-виробничих приміщень, спортивних споруд, приміщень медичного обслугову­ван­ня тощо для забезпечення високого рівня навчального процесу; забезпечення споживачів водою питної якості, тепло­вою енергією та гарячим водопостачанням; економія водних ресурсів, електроенергії, теплової енергії; необхідність очищення стічних вод; збереження нормативного стану навколишнього природного середовища в процесі експлуатації котельні та очисних споруд.

Площа земельної ділянки, на якій розміщуються будівлі і споруди ЗОШ, складає 3,2626 га, яка надана в постійне користування Борбинській ЗОШ І-ІІІ ступенів Острожецької сільської ради.

Проектом передбачений комплекс заходів, спря­­мованих на мі­­німізацію негативного впливу, на охорону та захист на­вколишнього природного се­ре­до­ви­ща. Нега­тивного впли­ву на геологічне, водне, техногенне та соціальне се­ре­­довища не ви­явлено. Негативний вплив на мікроклімат, рослинний, тваринний світ і заповідні об’є­кти відсутній.

Експлуатація котельні може потен­цій­но впли­ва­ти на стан атмосфер­но­го повітря. В котельні передбачено встановлення двох сталевих котлів «КВм-275Бт» (виробництво ТзОВ «Газотрон-Влатава») теплопродуктивністю 275 кВт кожний. Котли працюють на твердому паливі (кускові відходи деревини, тріски) нижчою теплотою згорання 12,3 МДж/кг. Теплоносій в мережах – вода з параметрами 90-70 оС. Річні витрати деревини становитимуть 304,0 тонн/рік (675,4 м3/рік).

Експлуатація водозабірної свердловини може потенційно впливати на стан водоносного горизонту. Організація та виконання заходів із захисту водоносного горизонту від забруднення та виснаження не призведе до погіршення гідрологічного режиму.

Експлуатація локальних очисних споруд може потенційно впливати на стан ґрунтів та ґрунтових вод. Організація та виконання захисних заходів не призведе до забруднення та, відповідно, погіршення стану навколишнього середовища.

Декларовані в «Заяві про наміри» характеристики об’єкта проектування знайшли відображення в проектних рішеннях без суттєвих змін та доповнень. Листів, скарг, зауважень та звернень щодо негативних впливів об’єкту проектування на адре­су замовника, генпроектувальника, державних установ та органів місцевого самоврядування не надходило.

Технологічні та інші рішення, реалізовані на стадії проектування, дають підстави заявити, що негативні впливи об’єкта на:

- водне середовище відсутні, з урахуванням передбачених проектом захисних заходів:

  1. організація ЗСО артезіанської свердловини; планування ділянки зони суворого режиму; виконання благоустрою територій ЗСО суворого режиму та відчуження її ого­рожею; контроль за хімічним та бактеріологічним складом води тощо;
  2. відведення та очищення господарсько-побутових стічних вод на установку біологічного очищення «КУ­БО-15», що виготовляється згідно ТУ У 45.2-31830396-001-2004 зі змінами від 02.03.2010 р. за №097/000915/01 та від 26.12.2014р. за №097/000915/02 і затверджена в Міністерстві охорони здоров’я України (Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 29.04.2013 р. №05.03.02-04/33973. Завдяки високій ефективності очищення (95-98%), проектні показники якості очищених вод характеризу­ють­ся та­ки­ми ве­ли­чи­нами: рН – 6,5-8,5, завислі ре­човини – 15,0 мг/л, БПК5 – 15,0 мг/л О2, ХПК – 80,0 мг/л О2, нафтопродукти – 0,25 мг/л, азот амонійний – 1,9 мг/л, нітрати – 40,0 мг/л, нітрити – 0,27 мг/л, СПАР - 0,2 мг/л, сульфати – 200,0 мг/л, фосфати – 3,0 мг/л, хлориди – 150 мг/л, колі-індекс <1000. Відвід очищених та зне­за­ра­жених стічних вод здійснюється до ємності очищеної води, звідки періодично вивозиться в місця, відведені органами місцевого самоврядування і погоджені органами СЕН та екології;

- геологічне середовище та ґрунт: відсутні;

- мікроклімат: відсутні;

- рослинний i тваринний світ, заповідні об’єкти: відсутні;

- повітряне середовище: максимальні викиди в атмосферу від димовідвідних труб котлів «КВм-275Бт» очі­куються: по діоксиду азоту – 0,0956 г/с, 0,7478 т/рік; по оксиду вуглецю – 0,0932 г/с, 0,7292 т/рік; по золі (пилу неорганічному) – 0,1360 г/с, 1,0638 т/рік. Крім того, разом з димовими газами в повітряне середовище (оціночно) будуть надходити парникові гази: діазоту оксид – 0,0150 т/рік; діоксид вуглецю – 370,5830 т/рік; метан – 0,0188 т/рік; НМЛОС – 0,1682 т/рік. Розрахункове максимальне забруднення приземного шару атмосфери в межах зони впливу джерел викиду з врахуванням фонового забруднення становлять: діоксиду азоту 0,2482 ГДК; по пилу неорганічному 0,25 ГДК.

Тверді побутові відходи, які утворюються в процесі діяльності НВК, в об­ся­зі 13,875 т/рік пла­ну­є­ться вивозити на полігон твердих побутових відходів згідно угод з комунальними службами за погодженням органів сан­епід­нагляду. Виробничі відходи (зола) – 2,6  т/рік передбачається реалізувати населенню як добриво або вивозитись на санкціоноване сміттєзвалище згідно укладених угод. В процесі очистки стічних вод утворюється 0,1 м3/добу (30,0 м3/рік) стабілізованого осаду (IV клас – мало небезпечні). Зне­вод­нений осад періодично вивозитиметься в місця розміщення, відведені орга­на­ми місцевого самоврядування за погодженням органами СЕН та екологіч­но­го конт­ролю. Відпрацьовані люмінесцентні та ртутні лам­пи зберігаються у технічному приміщенні в заводській упа­ковці в ящику під замком. Мінімум раз на рік відпрацьовані люмінесцентні лам­пи (175 шт.) здаються спе­ціа­лі­зованому підприємству на де­мер­ку­ризацію.

Шумове навантаження, що створюватиме технологічне обладнання котельні та очисних споруд після вво­ду в експлуатацію, не переви­щуватиме допустимих санітарно-гігієнічних нормативів. Впливи ультразвуку, електромагнітних та іонізуючих випромінювань відсутні.

Ресурсозберігаючі, захисні, відновлювальні, компенсаційні та охоронні заходи, розроблені в проекті, дозволяють зберегти екологічну рівновагу в районі розташування об’єкту, знизити до мінімуму вплив негативних факторів, що діють на оточуюче середовище.

Об’єкт планованої діяльності не підлягає взяттю на державний облік, оскільки розрахункова річна кількість викидів по забруднюючих речовинах не перевищує порогових значень, встановлених Міністерством екології та природних ресурсів України.

При відсутності наднормативних викидів, скидів та відходів ді­яль­нос­ті, серйозних ава­рійних си­туа­цій, сту­пінь еко­ло­гіч­ного ризику визначається як мінімальний.

Експлуатуюча організація зобов’язується:

- забезпечити отримання необхідних дозвільних документів (лімітів);

- дотримуватися норм i правил охорони навколишнього середовища i вимог еко­ло­гічної бе­зпеки в процесі подальшої експлуатації об’єкту;

- проводити експлуатацію об’єкта з додержанням принципів добросусідства та вільного доступу громадськості до інформації, пов’язаної з впливом на навколишнє середовище;

- забезпечити оплату платежів за забруднення навколишнього природного середовища в об’ємах та в терміни, передбачені чинним законодавством.

Контроль забруднення навколишнього природного середовища буде здійснюватися інструментальними методами силами ліцензованих лабораторій у відповідності з затвердженими методиками з екологічних позицій, рівень впливу об’єкта планованої діяльності на навколишнє середовище визначається, як мінімальний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь