Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Синтетичні матеріали заповнили наші приміщення

Дата: 21.05.2018 15:28
Кількість переглядів: 1779

Останніми роками житло, гро­мадські приміщення, а як свідчить останній випадок і навчальні приміщення, буквально заповнили матеріали й вироби, виготовлені з синтетичних полімерів.

Фото без опису

Вони присутні в усьому: у меблях, будівельних оздоблювальних і конструкційних матеріалах, освітлюваль­них приладах, посуді. Небезпечним є те, що рівень шкідливих речовин у даних виробах часто перевищує гранично допустимі норми. Це - випари лаку та фарби, мебле­вого клею, зв'язувальної речовини, яка була використана при їх виробництві.

Наслідки впливу такої хімічної суміші на організм людини подібні зі станом хро­нічної інтоксикації у токсикоманів. Перебування у приміщенні з високим вмістом у повітрі хімічних речовин негативно позна­чається на самопочутті та працездатності, призводить до швидкої стомлюваності та зниження концентрації уваги. А багато хімічних речовин (феноли, формальдегіди, вуглеводні, стирол тощо) є найсильнішими канцерогенами, що викликають злоякісні новоутворення й пухлини.

Хронічне отруєння ними викликає такі симптоми: алергію, постійний кашель, подразнення очей, носа, горла і шкіри, напади астми, порушення сну, психічне збудження, тремтіння, схуднення, головні болі, розлад зору і координації, хронічну втому, сонливість, млявість, загальмованість, розлад потовиділення і регуляції температури тіла.

Нагадаємо, що Млинівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляло про те, що за результатами проведених лабораторних досліджень ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» у НВК «Колегіум» (м.Рівне, вул. Пересопницька, 93), після проведеного ремонту встановлено перевищення рівнів шкідливих речовин у гімнастичній залі корпусу початкових класів (фенолу - у 5.0 разів, формальдегіду-у 2.33 рази) та навчальному кабінеті 3-А класу (фенолу - від 5.33 разів до 11.0 разів, формальдегіду - від 1.26 разів до 2.4 разів).

Як захистити себе від синтетичних полімерів:

1. Купуючи продукцію зроблену з цільного дерева, ДСП, МДФ, ОСБ чи синтетичних матеріалів  (оскільки при їх виготовленні, виробники часто, використовують шкідливі компоненти), вимагайте у продавця документи, що засвідчують  якість та безпечність виробів, у разі підозри, щодо безпечності  - зробіть хімічний аналіз матеріалу у акредитованій лабораторії.

2. Не слід ставити предмети з ДСП і МДФ поблизу джерел тепла - біля батарей опалення, під прямі сонячні промені і т.п.

3. Перед тим, як заносити в житлове чи навчальне приміщення, меблі, ламінат, фанеру та інші оздоблювальні матеріали, дайте їм «вивітритися» на вулиці.

4. Крім того, корисно звичайнісіньке провітрювання приміщення. Ще краще - поставити очищувач повітря, це допоможе частково нейтралізувати формальдегід.

5. Не слід також забувати, що зелені рослини в приміщеннях не тільки створюють затишок, але і очищають повітря.

6. При використанні одноразового посуду звертайте увагу на позначку для яких страв його можна засовувати, адже найчастіше для його виготовлення використовують полістирол, який  при нагріван­ні вище 60-80 °С активно  мігрує  в харчові продукти та питну воду. Тому дані вироби можна застосовувати лише для холодних страв та напоїв.

Щоб уникнути  випадків  захворювань серед учнів шкіл району, пов’язаних із вмістом шкідливих речовин у повітрі  закритих навчальних приміщень:

1. Адміністрації у закладах загальної середньої освіти посилити відповідальність за дотриманням вимог санітарного законодавства, не допускати проведення ремонтних робіт  під час навчального процесу.

2. Після ремонту навчальних приміщень, із застосуванням будь-яких фарб чи встановлення нових меблів, забезпечити заміри вмісту шкідливих речовин у повітрі закритих приміщень акредитованою лабораторією.

3. Встановлювати нові меблі та використовувати будівельні матеріали лише при наявності позитивних висновків державної санітарно-епідемічної експертизи .

Будьте завжди здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь