Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

В Острожецькій громаді діє Урядова програма «Доступні ліки»

Дата: 28.03.2018 10:38
Кількість переглядів: 489

З 1 квітня 2017 року  в Україні у відповідності до Урядової програми «Доступні ліки» запроваджується відшкодування вартості лікарських засобів. Ця програма  є частиною загальнонаціональної політики забезпечення доступу українців до ліків. 

Фото без опису

У 2018 році до Національного переліку основних лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню за  рекомендацією  Всесвітньої організації охорони здоров’я  входять 47 міжнародних непатентованих назв для лікування серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та діабету ІІ типу.

Пріоритетність надали лікуванню саме цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності серед населення або суттєво знижують якість життя пацієнта. Разом з тим – ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

  Очікується, що наслідком  реалізації  програми  стане зниження кількості інфарктів та інсультів серед українців і загалом зниження смертності та підвищення тривалості життя.

Заходи Уряду спровоковані тим, що ціни на ліки в Україні не відповідають рівню доходів українців і часто навіть перевищують ціни в сусідніх Європейських країнах. Згідно з дослідженнями кожен другий пацієнт вимушений відмовлятися від лікування або відкладати його через брак коштів, 56% опитаних приймали лише частину прописаних ліків, 69%  надають перевагу самолікуванню.

Починаючи з квітня 2017 року для того, щоб отримати ліки безкоштовно або з невеликою доплатою необхідно звернутися  до сімейного лікаря та отримати  правильно виписаний рецепт.

Для ефективного використання бюджетних коштів рецепт виписують не за комерційною назвою, а на основі міжнародної непатентованої назви, тобто діючої речовини ліків.  Після чого, завітати до аптеки, яка має позначку «Доступні ліки» та  отримати необхідні медикаменти.

В аптеці  можна вибирати – отримати найдешевший лікарський засіб безкоштовно або обрати іншу торгову марку, доплативши певну суму коштів. Якщо пацієнт бажає придбати ліки, не маючи рецепта від свого лікаря, – він може це зробити у будь-якій аптеці. Проте, у такому випадку аптека не матиме підстав для того, щоб відпустити даний лікарський засіб безкоштовно або зі знижкою.

До аптечних закладів, що бере участь в Урядовій програмі  «Доступні ліки» в Острожцецькій громаді входить аптечний пункт №1 у с.Острожець по вул.Незалежності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь