Острожецька громада
Рівненська область, Дубенський район

Медична реформа: якою вона буде в Острожецькій ОТГ

Дата: 19.01.2018 12:14
Кількість переглядів: 767

Для працівників закладів охорони здоров’я Острожецької ОТГ озвучили основні завдання, які очікують працівників закладів первинної медицини та жителів громади у під час  впровадження медичної реформи.

Фото без опису

Детально про реформу, ймовірні ризики та очікування розповів головний лікар Млинівського ПМСД Василь Семенюк.  

Фото без опису

Як розповів Василь Семенюк, медична субвенція для закладів охорони здоров’я у 2018-му надається лише на півроку. Він звернув увагу на те, що уже із 1 липня 2018 року у закладах первинної медичної допомоги розпочнеться «приписна кампанія», і для отримання медичної допомоги пацієнтам під час першого візиту потрібно підписати Декларацію про вибір лікаря первинної допомоги.

Фото без опису

На основні цієї інформації, занесеної в реєстр, Національна Служба Здоров’я України  обчислюватиме кошти, які за контрактом має отримати медична практика, до якої прикріпився пацієнт.

Відповідно, поки ви не звернетеся по первинну медичну допомогу, держава не оплачуватиме послуги, які не надаються. Після першого ж звернення та підписання Декларації з лікарем, пацієнта переводять із «червоного» до «зеленого» списку і за нього починає платити держава.

Після підписання Декларації, кошти, які виділяються державою на надання медичних послуг на одну людину значно зростають. Крім того, ця сума корегується залежно від вікової категорії пацієнта. Найбільше платитимуть за пацієнтів віком 65 + та дітей до 5-ти років  – 740 гривень.

Фото без опису

Чим більше людей укладуть Декларації із лікарями, які працюють у нашій громаді, тим більший обсяг фінансування отримає лікар первинної медицини  для надання медичних послуг. 

Голова Острожецької громади Тарас Гордійчук наголосив, що у будь-яких реформах потрібно «їхати у першому вагоні». Бо першим завжди дається більше можливостей і важливо, щоб у цій реформі Острожецька ОТГ теж була у «першому вагоні», а не їхала в останньому, а бо ж взагалі доганяла цей потяг.

За словами Василя Семенюка, у державі прийняті Закони, якими ми повинні керуватися та виконувати. Перший Закон, який був прийнятий 06.04.2017 р. № 2002 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удос­коналення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», яким запроваджується автономізація медичних закладів. Закон про автономізацію відкриває широкі можливості перед громадою та лікарями.

Другий закон – це закон №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» та третій - закон №7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості».

Фото без опису

За словами голови Острожецької сільської ради Тараса Гордійчука, уся необхідна підтримка працівникам закладів охорони здоров’я громади, яка сприятиме швидкому, безболісному та успішному впровадженню реформи, буде надана.

«Реформа дуже важлива. І зараз залежить від наших сімейних лікарів та усього медичного персоналу, наскільки ми швидко доведемо до відома наших людей необхідну інформацію та пояснимо їм, що вони повинні якомога швидше обрати лікаря та укласти з ним Декларацію»,  – зазначив Тарас Гордійчук.

Перший заступник сільського голови Всеволод Пекарський додав, що зараз від нас усіх залежить, якою буде якість надання медичних послуг у нашій громаді у майбутньому.  

Тож голова поставив завдання та покладається на медпрацівників, що вони донесують усю необхідну інформацію до жителів Острожецької ОТГ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь